Σύντομο Ιστορικό της Θεατρικής Ομάδας Ερμιονίδας και του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, είναι το διάδοχο σχήμα της παλιάς Θεατρικής Ομάδας, (1985 – 1992), που κράτησε τα αρχικά της, για να διατηρήσει την ιστορία της και να δώσει την αίσθηση της συνέχειας.

Εμφανίστηκε στον πολιτιστικό χάρτη του Νομού Αργολίδας και της επαρχίας Ερμιονίδας, τον Απρίλιο του 2009, με την παράσταση των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη, «Μιας πεντάρας νειάτα», που σημείωσε μεγάλη επιτυχία αποσπώντας τα εγκωμιαστικά σχόλια του κοινού που την είδε και το οποίο ξαφνιάστηκε με την άρτια από κάθε άποψη παρουσίαση της παράστασης.

Εκτός από την παράσταση αυτή πραγματοποιήσαμε δύο μουσικές βραδιές στο ξενοδοχείο ΚΟΣΜΟΣ, η πρώτη με το Βασίλη Λέκκα και η δεύτερη με τη Νένα Βενετσάνου.

Το 2010, παρουσιάσαμε  τα έργα :

1. Δάφνες και Πικροδάφνες, των Δημήτρη Κεχαϊδη – Ελένης Χαβιαρά

2. Μπαμπάδες με ρούμι, των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου

3. Ματωμένος Γάμος, του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Ο Ματωμένος Γάμος παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης, με ζωντανή ορχήστρα εννέα οργάνων και μικρό σχήμα χορωδών, αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια, όπου και αν παρουσιάστηκε. Στην παράσταση της 9ης Αυγούστου 2010, στο κτίριο Μίληση στο Πορτοχέλι, συμμετείχε φιλικά και ο γνωστός τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας, συνεργάτης επί πολλά χρόνια του Μάνου Χατζιδάκι. Με τη συμμετοχή του Βασίλη Λέκκα, η παράσταση παρουσιάστηκε στο Ναύπλιο ( δύο φορές στο ΤΡΙΑΝΟΝ ), στο Άστρος ( ΙΔΡΥΜΑ  ΖΑΦΕΙΡΗ ) και στο Περιστέρι ( ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ).

Το 2011 παρουσιάσαμε  τα έργα :

1. Φιλουμένα  Μαρτουράνο, του Εντουάρντο ντε Φίλιππο,

2. Λεωφορείο ο Πόθος, του Τέννεσση  Ουίλλιαμς.

Το 2012 παρουσιάσαμε τα έργα :

1.Η τελετή,  του Παύλου  Μάτεση,

2.Τρωάδες, του Ευριπίδη.

Οι  Τρωάδες ήταν η πρώτη μας απόπειρα με την ενασχόληση του αρχαίου δράματος, που στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Παρουσιάστηκε στο αλώνι, το οποίο χρησίμευσε ως ορχήστρα, που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο ανεμόμυλους, σημείο αναφοράς της πόλης του Κρανιδιού. Πάνω από το αλώνι στήσαμε ένα λυόμενο αμφιθέατρο, αναδεικνύοντας έτσι και έναν ακόμη ιδανικό χώρο για παρουσίαση θεάτρου και γενικότερα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το  2013 παρουσιάσαμε τα έργα :

1. Η Χαρτοπαίχτρα, του Δημήτρη  Ψαθά.

2. Έχω  απόψε  ραντεβού,  μουσικοθεατρική παράσταση.

3. Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Ευριπίδη.

Το 2014 παρουσιάσαμε τα έργα :

1. Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης,  του Άκη Δημου  

2. Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ, του Έντουαρντ

3. Το αταίριαστο ζευγάρι, του Νηλ Σάιμον. 

Τον Αύγουστο του 2014, εγκαινιάσαμε επίσημα  τον καινούργιο μας χώρο, τον Πολυχώρο ARTίκι,  στον οποίο δώσαμε τιμητικά το όνομα της μεγάλης μας χορηγού, Κυρίας Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ. Τον χώρο αυτό, που ήταν μια παλιά αποθήκη της  ΦΑΓΕ  στην περιοχή “Αρτίκι” της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου,  τον διαμορφώσαμε σε θέατρο – πολυχώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, στον οποίο από την 1η Μαρτίου 2013 και μετά, παρουσιάσαμε όλα μας τα έργα, εκτός από αυτά  της αρχαίας  τραγωδίας, που ανέβηκαν  στο λυόμενο αμφιθέατρο των ανεμόμυλων του Κρανιδίου, συνεχίζοντας την ενασχόλησή μας με το αρχαίο δράμα.

Επίσης στο προαύλιο και στο θέατρο του Πολυχώρου ARTίκι “ Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνιγκ ”, υλοποιήσαμε από 13/09/2014 μέχρι 05/10/2014, το 1ο φεστιβάλ Θεάτρου με τίτλο “ Ερμηνείες στην Ερμιονίδα ”, που εμπνεύστηκε και είχε την καλλιτεχνική εποπτεία, ο μεγάλος φιλόλογος, λογοτέχνης και κριτικός  του Θεάτρου μας, κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος. Στο πρώτο αυτό φεστιβάλ μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους μεγάλα ονόματα του Θεάτρου μας, όπως η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Άννα Βαγενά, ο Χρίστος Καλαβρούζος, η Όλια Λαζαρίδου και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος.

Το 2015 παρουσιάσαμε και προγραμματίζουμε να παρουσιάσουμε τα έργα :

1. Σιγά τα αίματα,  του Άκη Δημου, σε σύμπραξη με το Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης.

2. Δον Καμίλλο του Σωτήρη Πατατζή

3. Αισχύλου Ικέτιδες, μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου

4. Το τραγούδι της ξενιτειάς, Δήμητρας Μπεχλικούδη, σε σύμπραξη με το Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης.

Σήμερα στο Θεατρικό Ομιλο Ερμιονίδας συμμετέχουν τα περισσότερα από τα παλιά μέλη, και πολλά νέα, που αποφάσισαν την επαναδραστηριοποίησή του, θέλοντας αφενός να καλύψουν το υπαρκτό κενό στον τομέα του θεάτρου και αφετέρου να δώσουν τη συνέχεια που αξίζει, στο νεανικό όνειρο που δημιούργησε τη Θ.Ο.Ε.

Στόχος μας είναι η ενασχόληση με κάθε μορφής καλλιτεχνική δημιουργία,  κυρίως όμως, η ανάδειξη του ερασιτεχνικού θεάτρου και γενικότερα η καλλιέργεια της τέχνης του θεάτρου που αποτελεί τη συνισταμένη όλων των τεχνών. Ξεκινήσαμε τη λειτουργία Θεατρικού Εργαστηρίου για τα μέλη μας, με αντικείμενα τη φωνητική καλλιέργεια – αγωγή λόγου – ορθοφωνία.

Επίσης δημιουργήσαμε θεατρικό εργαστήριο για παιδιά (Δημοτικού – Γυμνασίου και Λυκείου), με αντικείμενο το θεατρικό παιχνίδι και τη θεατρική αγωγή, έχοντας ως στόχο αφενός να τα βοηθήσουμε να ολοκληρωθούν ως προσωπικότητες και αφετέρου να αποτελέσουν το φυτώριο της συνέχειας και της εξέλιξης της ομάδας μας.